![](logo-small.png)
Není tvaroh jako tvaroh
Tímto článkem vás chci provést výrobou tvarohu.Tvaroh spadá do skupiny nezrajících sýrů. Na sérii fotografií je vidět celý výrobní postup:
1. krájení sýřeniny
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh1.jpg)
2. plnění do tvarožníků
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh2.jpg)
3. odkapávání
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh3.jpg)
4. lisování tvarohu střídavým pokládáním tvarožníků na sebe pro dosažení požadované výtěžnosti
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh4.jpg)
5. vysypání tvarožníků
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh5a.jpg)
6. plnění tvarohu do skleniček
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh6b.jpg)
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh6c.jpg)
7. okamžité zachlazení
![Výroba bio tvarohu Výroba bio tvarohu](clanky/clanek_neni_tvaroh_jako_tvaroh7.jpg)
Pro doplnění informací lze uvést, že ve velkých provozech je tvaroh namísto vykapávání v tvarožníku odstředěn ve velkých odstředivkách, a to na 50 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 50 kg tvarohu). My tradičním způsobem výroby tvaroh odkapáváme na 25 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 25 kg tvarohu). Zakoupením našeho tvarohu získáváte dvojnásobnou hodnotu oproti „průmyslové výrobě“.
Petr Rubáš,
vedoucí mlékař a sýrař Bemagra
září 2017