Není tvaroh jako tvaroh
Tímto článkem vás chci provést výrobou tvarohu.Tvaroh spadá do skupiny nezrajících sýrů. Na sérii fotografií je vidět celý výrobní postup:
1. krájení sýřeniny
2. plnění do tvarožníků
3. odkapávání
4. lisování tvarohu střídavým pokládáním tvarožníků na sebe pro dosažení požadované výtěžnosti
5. vysypání tvarožníků
6. plnění tvarohu do skleniček
7. okamžité zachlazení
Pro doplnění informací lze uvést, že ve velkých provozech je tvaroh namísto vykapávání v tvarožníku odstředěn ve velkých odstředivkách, a to na 50 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 50 kg tvarohu). My tradičním způsobem výroby tvaroh odkapáváme na 25 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 25 kg tvarohu). Zakoupením našeho tvarohu získáváte dvojnásobnou hodnotu oproti „průmyslové výrobě“.
Petr Rubáš,
vedoucí mlékař a sýrař Bemagra
září 2017