Není tvaroh jako tvaroh

Tímto článkem vás chci provést výrobou tvarohu.

Tvaroh spadá do skupiny nezrajících sýrů. Na sérii fotografií je vidět celý výrobní postup:

1. krájení sýřeniny

Výroba bio tvarohu


2. plnění do tvarožníků

Výroba bio tvarohu


3. odkapávání

Výroba bio tvarohu


4. lisování tvarohu střídavým pokládáním tvarožníků na sebe pro dosažení požadované výtěžnosti

Výroba bio tvarohu


5. vysypání tvarožníků

Výroba bio tvarohu


6. plnění tvarohu do skleniček

Výroba bio tvarohu


Výroba bio tvarohu


7. okamžité zachlazení

Výroba bio tvarohu


Pro doplnění informací lze uvést, že ve velkých provozech je tvaroh namísto vykapávání v tvarožníku odstředěn ve velkých odstředivkách, a to na 50 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 50 kg tvarohu). My tradičním způsobem výroby tvaroh odkapáváme na 25 % výtěžnost (ze 100 l mléka je 25 kg tvarohu). Zakoupením našeho tvarohu získáváte dvojnásobnou hodnotu oproti „průmyslové výrobě“.

Petr Rubáš,
vedoucí mlékař a sýrař Bemagra


září 2017