Náš tvaroh je jednička... a náš sýrař taky!

Už jsme to sice pěkně za čerstva vyhlásili do světa, hlavně tedy světa sociálních sítí, ale trochu opakování neuškodí: Dne 23. září získal tvaroh z Bemagra 1. místo na festivalu sýrů v Mikulově v kategorii „Kravské měkké čerstvé sýry a tvarohy“. Ten samý tvaroh zároveň obdržel i diplom za „Nejlepší certifikovaný bio sýr.“ Úspěch tvarohu z naší mlékárny nás všechny moc potěšil a tak bylo jen logické, že jsme našeho kolegu, sýraře Petra Rubáše, po návratu zaplavili otázkami.

DIPLOM: Nejlepší certifikovaný BIO sýr

Jaké jsou tvé dojmy z festivalu?

Byl rozhodně zajímavý, i přes deštivé počasí ho navštívilo hodně lidí. Byl to již 5. ročník a organizátoři měli vše dobře připravené. Konal se pod záštitou ministra Jurečky, který nejen že předával ceny, ale procházel si celý areál a zastavoval se u jednotlivých stánků.

Do jakých soutěžních kategorií byly sýry zařazeny?

Základní dělení bylo podle druhu mléka na kravské, kozí a ovčí. V každé této skupině pak na tři kategorie: jednak měkké čerstvé sýry a tvarohy, dále měkké zrající sýry a nakonec polotvrdé a tvrdé zrající sýry.

Jaká želízka jsme měli v ohni?

Do soutěže jsme přihlásili tvaroh a „Meziříčský bochník“, což je polotvrdý zrající sýr, který uvedeme na trh jako novinku v průběhu měsíce října.

Jak velká byla účast v soutěži?

Účastnilo se kolem třiceti sýrařů, každý z nich přitom mohl přihlásit i několik výrobků.

Co pro tebe znamená první místo pro tvaroh?

Hlavně dobrý pocit a ocenění poctivé práce.

Jak dopadl Meziříčský bochník?

Neumístil se sice mezi prvními třemi, ale když jsem se dozvěděl celkové výsledky, které nám byly zaslány až po návratu domů, tak jsem z jeho umístění měl také radost. Byl na 6. místě z 24 přihlášených sýrů s bodovým hodnocením 83 ze 100.

Jaké ohlasy jsi zaznamenal od návštěvníků festivalu a tržnice?

Lidé ochutnávali u všech stánků a pak se vraceli tam, kde jim chutnalo. K nám se také vraceli a nejvíce si kupovali právě Meziříčský bochník. Potkal jsem tu i absolventy svých kurzů na zpracování mléka, které průběžně pořádám už deset let.

DIPLOM: 1. místo pro TVAROH v kategorii kravské měkké čerstvé sýry a tvarohy

A co říci na závěr? Petr se chce určitě příští rok zúčastnit znovu. Nápady na další výrobky má a již brzy se můžeme coby zákazníci na některé z nich těšit, například na již zmiňovaný Meziříčský bochník nebo třeba čerstvý a jogurtový sýr. No a to my se těšíme!




23. - 24. 9. 2017