K čemu je dobrý řapíkatý fenykl
Fenykl v našich kuchyních zatím ještě úplně nezdomácněl, proto se pár námětů na jeho úpravu může hodit. Je to dietní zelenina s typickým fenyklovým aroma, které je po tepelné úpravě méně výrazné a může oslovit i ty, kteří nepatří mezi jeho vyslovené milovníky. Konzumují se zdužnatělé řapíky listů tvořící u země jakousi cibuli, ale v menší míře je možné do pokrmů použít i nasekané lístky, které tvarem připomínají kopr. Obecně je vhodný pro přípravu příloh k masu, k všelijakým zapékaným pokrmům, do směsí dušené zeleniny typu „lečo“, lze jej smažit a dobrý je i za syrova do salátů. Využít lze i jeho listy.
Zajímavostí je, že fenykl je jednou z hostitelských rostlin vzácného otakárka fenyklového, který po něm dostal i druhové jméno. Motýla se nám vyfotit nepodařilo, ale můžete se alespoň pokochat jeho výrazně zbarvenou housenkou.
Následující recepty pro inspiraci byly převzaty z knihy Od artyčoku po zelí od Dagmar Lánské a Milana Zeminy.
Makrela nebo hejk na sladkém fenyklu
4 porce ryby, citronová šťáva, 4 karotky, 50 g celeru, 4 hlízy sladkého fenyklu, 1 kedluben, sůl, bílý pepř, lžička sójové omáčky, 2-3 lžíce olejeRyby pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Necháme uležet. Na oleji osmahneme na tenké hranolky nakrájenou zeleninu, osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou. Trochu podlijeme. Ryby položíme na zeleninu, přiklopíme a asi 15-20 minut dusíme. Pak ryby opatrně vyjmeme, odstraníme páteřní kost. K zelenině přidáme nať z fenyklu a celeru. Půlky ryb vrátíme a krátce prohřejeme. Podáváme s brambory nebo s hranolky.
Sladký fenykl se sýrem
8 fenyklových hlíz, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, strouhaný muškátový oříšek, 20 g másla, 3 lžíce smetany, 4 lžíce strouhaného tvrdého sýraFenykl očistíme a po délce rozkrojíme. Čerstvé listy dáme stranou. Hlízy asi 20 minut vaříme ve ¼ l osolené vody. Pak vyjmeme a dáme okapat. Plochou zapékací misku vymastíme a fenykl uložíme. Přelijeme směsí smetany ochucené solí, muškátovým oříškem, pepřem se 2 lžícemi vývaru z fenyklu a polovinou sýra. Zbytkem sýra posypeme a zapečeme asi 15 minut v troubě. Pak posypeme porce nakrájenými jemnými listy a podáváme.
Sladký fenykl s rokfórovou omáčkou
4 hlízy fenyklu, hrnek bešamelové omáčky (máslo, mouka, mléko), 50 g strouhaného rokfóru, 2 lžíce šlehačky, podle chuti sůl, mletý bílý nebo zelený pepř, fenyklové listyFenyklové hlízy podélně rozkrojíme na čtvrtky a asi 15 minut vaříme do měkka v osolené vodě. Vyjmeme, dáme okapat. Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Z vrchovaté lžíce másla a mouky uděláme jíšku a zředíme asi 2 dl mléka, příp. několika lžícemi vývaru z fenyklu. Hustou hladkou omáčku povaříme, slabě osolíme, opepříme. Stáhneme z ohně a zamícháme rokfór a šlehačku, necháme prohřát, ale už nevaříme. Fenykl podáváme na míse přelitý omáčkou a posypaný krájenými fenyklovými listy.
Fenyklový salát s pomerančovou šťávou
2 hlízy sladkého fenyklu, 1 hlávka salátu, , 1 červená cibule, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z velkého pomeranče, 2 lžíce jogurtu, fenyklové listy, sůl, mletý bílý nebo zelený pepřOčištěný fenykl podélně rozpůlíme a nařežeme na tenké proužky. Stejně nakrájíme opraný a okapaný salát, cibuli na tenká kolečka. Promícháme. Zálivku připravíme prošleháním oleje, pomerančové šťávy, jogurtu, nakrájených fenyklových listů, soli a pepře. Zálivkou přelijeme salát a promícháme. Dáme na půl hodiny proležet do chladničky.
červenec 2018